Berouwbaar

Praktijk voor rouwverwerking bij zwanger­schapsverlies

In het leven ervaren we momenten van vreugde en geluk, maar soms worden we geconfronteerd met pijnlijke en hartverscheurende gebeurtenissen, zoals het verlies van een zwangerschap. Een miskraam, doodgeboorte of het overlijden van een baby kan een diepgaand verdriet met zich meebrengen. In dergelijke moeilijke tijden is het van onschatbare waarde om de juiste hulp en ondersteuning te ontvangen om je door het rouwproces te leiden en weer hoop te vinden.

Als verloskundige heb ik veel ervaring opgedaan in het begeleiden van vrouwen die te maken hebben gehad met verlies in de zwangerschap. Als miskraamcoach en met mijn huidige opleiding tot psycholoog, beschik ik over de nodige expertise en vaardigheden om vrouwen en hun partners te helpen om met het verdriet te leren omgaan. Je bent van harte welkom in mijn praktijk.

 

Het verliezen van een zwangerschap is een tragische gebeurtenis die vaker voorkomt dan veel mensen denken. Dit komt doordat we er weinig met elkaar over spreken. De vreugdevolle gebeurtenissen in het leven delen we graag, maar het verdriet van het verliezen van je kind tijdens de zwangerschap houden we vaak voor onszelf. Zelfs binnen een huwelijk kan het een onderwerp zijn wat liever uit de weg wordt gegaan. In mijn praktijk bied ik de ruimte om dit stille verdriet een plek te geven.

Veel vrouwen hebben in hun leven te maken met zwangerschapsverlies, wat een enorme impact kan hebben. Of het nu korter of langer geleden is, het verdriet kan nog dagelijks aanwezig zijn en soms draag je het stil met je mee. In mijn praktijk bied ik begeleiding om je te leren omgaan met dit verdriet, zodat er rust en ruimte ontstaat in je hoofd. Ik help je graag om deze cirkel van (stil) verdriet te doorbreken.

Het verliezen van een zwangerschap gaat gepaard met gevoelens van verdriet, schuld, verwarring en zelfs een gevoel van falen als moeder. Het is belangrijk om te begrijpen dat een miskraam meestal het gevolg is van complexe factoren en niet het gevolg van enige schuld of tekortkoming van de moeder. Professionele hulp kan een cruciale stap zijn om je verdriet een plek te geven.

In mijn praktijk bied ik ook begeleiding aan ouders die te maken hebben met een doodgeboorte of het overlijden van een baby na de geboorte. Het verlies van een kindje dat zo gewenst en geliefd was, kan een ondraaglijk verdriet met zich meebrengen. Het is belangrijk om een omgeving te creëren waarin ouders vrijuit kunnen praten over hun gevoelens en herinneringen kunnen delen.

Therapeutische technieken bij zwanger­schapsverlies

Het rouwproces na het verlies van een zwangerschap is voor iedereen anders. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om te rouwen, zonder oordeel of tijdsdruk. We gaan op zoek naar de manier die goed bij jou/jullie past. Daarnaast zijn er verschillende therapeutische technieken die kunnen helpen om je verdriet een plek te geven in je leven. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld schrijven in een dagboek, schilderen of het maken van een herdenkingsplek in huis. Er zijn nog veel meer vormen te bedenken, maar ook dit is persoonsafhankelijk. Samen gaan we op zoek naar welke therapeutische techniek bij jou past.

Het is goed om te onthouden dat het vinden van hulp bij het verlies van een zwangerschap geen teken is van zwakte, maar eerder een teken van kracht. Het toestaan van jezelf om te rouwen en ondersteuning te zoeken, is een belangrijke stap op weg naar heling. Hoewel het verlies van een zwangerschap een diepgaand verdriet met zich meebrengt, is er hoop voor de toekomst. Het is mogelijk om langzaam het leven weer op te bouwen en vreugde te vinden, zelfs in de nasleep van zo’n verlies. Met de juiste steun, tijd en zelfzorg kun je geleidelijk aan genezen en weer genieten van mooie momenten.

Wat kan Berouwbaar voor jou betekenen?

Berouwbaar biedt een effectief programma dat zich richt op het krachtig herstellen bij verlies in de zwangerschap. Dit waardevolle programma heeft al vele vrouwen en hun partners geholpen bij het verwerken van hun verdriet.

Je ervaart meer rust door professionele begeleiding om je verlies een plek te geven.

Je ervaart ruimte om liefde en dankbaarheid te voelen voor het kindje dat er kort was.

Je leert omgaan met je verlies en kunt ook weer genieten van mooie momenten.

Je krijgt ruimte voor je verdriet en kunt deze een plek geven.

Je krijgt meer energie om er te zijn voor jezelf, je gezin en omgeving.

Je voelt begrip en (h)erkenning voor de complexe emoties die je ervaart bij hoogbegaafdheid.

Sijke Kok van Berouwbaar

Neem geheel vrijblijvend contact op voor een kennismaking­gesprek. Bij Berouwbaar bied ik een veilige omgeving en een luisterend oor om je verlies een plek te geven. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakings­gesprek en ontdek hoe ik jou kan ondersteunen. Je bent van harte welkom.